fbpx

BellaHelenan Tarina Pikavauhtia Yrittäjäksi

BellaHelena Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia Huoltomaalaustalkoot 20.10.2012 Oulu Finland
BellaHelenan Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia IKEA Ostoksilla 23.10.2012 Haparanda

Työt loppuvat yllättäen

Syyskuussa 2012 palaan töistä kotiin raskain askelin. Olen juuri yllättäen saanut kuulla, että työpaikkani lopettaa toimintansa ja, että kauneushoitola haetaan konkurssiin. Samaan hengenvetoon saan kuulla, että lopputili pitää hakea palkkaturvasta ja, että työt loppuvat kahden viikon päästä 02.10.2012.

Olin aivan kauhuissani. Mitä nyt? Päättyykö neljä vuotta kestänyt kosmetologin urani kuin seinään, vai miten käy?

Perustanko oman kauneushoitolan

Mitä tehdä? Pitääkö ilmoittautua ammattisidonnaiselle päivärahalle ja jäädä kotiin odottamaan työtarjouksia? Mitähän asiakkaani tästä kaikesta ajattelevat? Miten voin perustaa yrityksen, kun ei ole säästöjä… Kaikki tuli niin puun takaa kuin olla ja voi. Muistin äitini opit, että yrittänyttä ei laiteta (ei arvostella, ei moitita), joten aina kannattaa yrittää. Kotiin kävellessä päätän, että yritän.

Kysyn Markulta apua

Kotona kerron huoleni aviomiehelleni. Markku on jo viime vuodesta 2011 ”takonut tahtoa” Oulun Yritystakomossa, uuteen cleantech lomakylä ajatukseensa. BusinessOulu, Uusyrityskeskus, Finnvera, Elykeskus jne. ovat kaikki tulleet tutuksi, joten tuumasta toimeen.  

Tilanneanalyysi

Teemme vielä samana iltana inventaarion osaamisestani: 1) Olen valmistunut kosmetologiksi 2008 Oulun Kosmetologikoulusta kiitettävin arvosanoin. 2) Olen tehnyt kosmetologin töitä 4 vuotta ja minulla on jo satoja omia vakioasiakkaita. 3) Olen pärjännyt työssäni tuotemyyjänä ja kosmetologina hyvin, minulla on erikoiskosmetiikkamyyjänän tausta. 4) Yrittäjäkokemustakin on. 5) Mieheni Markku voi auttaa minua yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa, liiketilojen löytämisessä ja markkinoinnissa. Hän voi toimia tukenani.

Yhteys Finnveraan

Otan yhteyttä Finnveraan. Pyydän ohjeet rahoitushakemuksen pikakäsittelyyn. Markun ystävä Vesa kannustaa ja rohkaisee vetämään Finnveran ovenkahvasta heti. Se ei kyllä ollut helppoa, mutta jo seuraavana päivänä perustamme Kauneushoitola BellaHelena Oulu -nimisen yrityksen kotona nettiyhteydellä perustayritys.fi palvelussa. Perustamiseen kuluu aikaa noin 20 minuuttia. 

Sitten pankkiin

Sitten kävelen tutun naisen luo Nordean yrityspankkiin hakemaan juuri laatimiani ja lähettämiani perustamisasiakirjoja. Käy kuitenkin niin, että pankissa Kirsti marssittaa minut Oulun Uusyrityskeskukseen ja, että maistraattiin ei olisi asiaa ennen kuin rahoitus on järjestynyt. Noudatan annettuja ohjeita kirjaimellisesti ja hakeudun myös työnhakijaksi työvoimatoimistoon. Varaan ajan starttiraha haastatteluun, vaikka virkailijan kanssa ei oikein yhteistä säveltä tunnu löytävän. Tästä seuraa viikon pituinen ´vatulointijakso´ joka kyllä koettelee. Minulla kun on kiire ja pakko kaverinani.

Tyhjän päällä

Teemme kotona Markun kanssa pari pitkää päivää liiketoimintasuunnitelmia ja rahoituslaskelmia. Jätämme varalta myös asuntotukihakemuksen Kelalle. Asiat eivät edenneet toivottua vauhtia eivätkä näyttäneet kovinkaan ruusuisilta.

Yöllä en saanut nukutuksi. Tuntuu siltä, että olemme ihan tyhjän päällä. Painetta lisäsi Nettivasara -niminen huutokauppa, johon piti osallistua.

Hoitopenkki huutokaupasta

Nurin menneen BellaBellan konkurssipesänhoitaja laittoi kaikki tavarat Nettivasara huutokauppaan. Tosi inhottava typerältä tuntuva systeemi. Tuotteiden, kalusteiden ja laitteiden huutotarjouksia piti kytätä monta tuntia koneella koko ajan kärppänä, että mitä kannattaa ja mitä voimme ostaa. Palkkaturvasta saamallani lopputilillä sain ostetuksi itselleni asiakashoitopenkin ja hieman kauneudenhoidon laitteita. Mitään tietoa tai varmuutta rahoituksesta eikä liiketiloista ei ollut. Hoitopenkki minulla kuitenkin oli, maksoin siitä muutama sata euroa. Ajattelin, että teen hoitoja vaikka kotona, jos tiloja ei löydy.

Liiketilat löytyvät

Markku haki kuumeisesti vapaita vuokratiloja ja teki samalla ensimmäiset internetsivut BellaHelena nimiselle kauneushoitolalle. Soitteli useaan paikkaan ja kävi tapaamassa ihmisiä vakuutusyhtiöissä, pankeissa ja yrityksissä. Inventaario pika-pikaa Oulun vapaista liiketiloista. Aihe ja kaupunki oli tuttu, joka helpotti tehtävässä. Sitten aivan kuin tarinan ihmeessä Oulun kaupungintalon viereen, Hallituskatu 10B osoitteeseen vapautuu Helenan kauneushoitolalle sopivat, toisen kerroksen tyhjät tilat. Hyvällä paikalla sijaitsevat liiketilat alkavat kiinnostaa. Aloitamme heti neuvottelut asiasta. Kiinteistö oli nuupahtaneen näköinen. Huoltomaalauksen tarpeessa ja näytti kaikkea muulta kuin kauneushoitolalta. Töitä ja öitä edessä. Valvottiin enemmän kuin nukuttiin. Nyt on kuitenkin tilat mistä neuvotella… Päivät kuluivat hitaasti, eikä asia oikein tuntunut etenevän.

Iloisia hyviä uutisia

Sitten saimme iloisia, rohkaisevia tietoja. Oulun Uusiyrityskeskus antoi puoltavan lausunnon yrittäjäksi ryhtymisestäni ja Finnvera suostui rahoituksennopeaan käsittelyyn ennen Helsingissä pidettäviä SKY Kosmetologipäiviä missä alan ammattitaito ja tuotteet vuosittain esitellään. Sain siis pika-pikaa päätöksen naisyrittäjälainasta vaikkakin nipistettynä, vain puolet haetusta. Finnveran käsittelijä tuumasi: “Näillä liikevaihtoluvuilla ja teidän molempien ammattitaidolla pärjäätte kyllä vähemmälläkin lainalla? Kiität minua vielä myöhemmin, kun tämä laina on maksettu takaisin, ennätysajassa.”

Niin, velka on aina veli ottaessa ja velipuoli takaisin maksettaessa, joten hyvä näin. Tämän jälkeen sain positiivisen starttirahapäätöksen. Palkkatukea neljäksi kuukaudeksi. Todella innostavia juttuja. Kuin ihmeen kaupalla, minusta oli nyt kovaa vauhtia tulossa kauneushoitolan omistaja ja yrittäjä. Aikaa oli kulunut kaksi viikkoa siitä, kun kävelin kotiin pala kurkussa.

Kauneusmessuille Helsinkiin

Matkustamme Helsinkiin Wanhassa Satamassa pidettäviin SKY Kosmetologipäiville 12.-13.10.2012. Saan Stockmannin edessä puhelimeeni tiedon, että yritykselläni on y-tunnus ja voin tehdä messuilla kauppaa. Markku on tehnyt minulle uudet käyntikortit jossain välissä. Messuilla Make pongaa turkulaisen startup yrityksen, joka on tehnyt kauneudenhoitoalalle uuden Tehden nimisen ajanvaraus järjestelmän. Tuote ei ole vielä ihan valmis, mutta teemme asiasta kaupat. Olemme Tehdenin asiakas nro 1. Softa alkaa pelittää viimeistään 1.11.2012. 

Messujen tärkein juttu on käydä Eurocosmetics Oy:n Sothys osastolla ja Aila Airo Oy:n Artdeco & Eckstein osastolla. Olen jo omassa mielessäni valinnut heidän edustamat tuotteet ja palvelut kauneushoitolani yhteistyökumppaneiksi. Pitää vain neuvotella sopimukset asioista.

BellaHelenan Tarina Pikavauhtia Yrittäjäksi SKY-kauneuspäivillä 12.-13.10.2012

Oma kauneushoitola, salainen haaveeni, on nyt alkanut toteutua.

Terhi lentää Ouluun

Viikonlopun kauneusmessujen jälkeen Sothys edustaja Terhi Rikkinen saapuu tiistaina 17.10.2012 Ouluun. Toimitiloja minulla ei vielä tuolloin ollut, joten järjestimme tapaamisen Oulun Torikadun uudessa Business Kitchenissä. Tapaamisesta on nämä valokuvat muistona. Ostin Terhiltä Sothys -kauneushoitolasarjan juuri pankkitilille kilahtaneen naisyrittäjälainan turvin. Sothys tuotteet ja hoidot ovat minulle tuttuja, joten päätös ostosta tuntui hyvältä ja helpolta. Terhin kanssa olen tehnyt kauppaa vuosia. Luottopakki Terhi tietää tasan tarkkaan missä mennään ja mitä tarvitsen.

BellaHelena Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia Terhi Rikkinen Eurocosmetics 17.10.2012 Business Kitchen Oulu

Liiketiloista sopimus

Saamme puhelinsoiton Realian välittäjältä, että Halituskatu 10B (2krs.) liiketilojen omistaja Herra Mäki hyväksyy perustamani yrityksen vuokralaiseksi ja, että vuokrasopimus liiketiloista voidaan allekirjoittaa perjantaina 19.10.2012 heti aamulla. Sopimuksen allekirjoitus sinetöi Kauneushoitola BellaHelenan synnyn. Olemme ikionnellisia ja tyytyväisiä. Erityisesti kaikkeen saamaamme tukeen. Nyt on mahdollisuus yrittää.   

BellaHelena Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia Vuokrasopimus Liiketiloista Oulussa 19.10.2012

Taivaskin itkee, vettä sataa kaatamalla. Pyllähdän pyöräillessä kotimatkalla.

Uutta maalia pintaan

Vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ryhdymme töihin. Markku lähtee heti perjantai ystävänsä Sepon kanssa Välivainion K-Rautaan maaliostoksille. Kauneushoitolan pintaremonttiin osallistuu Tauriaiset, Jasmiinan ja Jarlin serkku Eveliina ja ystävämme Seppo. Ikkunoista otetaan vanhat Neo Eheä Olo ikkunatarrat pois. Liiketilat tulevat huoltomaalatuksi viikon lopun aikana, myös talon yläkerran toinen puoli jota emme vielä vuokraa. Pitkiä päiviä, mutta valmista tulee. Ruokaillaan työmaalla. Mukavia yhteisiä hetkiä työn teon lomassa.  

BellaHelena Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia Huoltomaalaustalkoot 20.10.2012 Oulu Finland

Ostoksille IKEA tavarataloon

Levähdettyämme maanantain lähdemme tiistaina peräkärryreissulle Haaparannan IKEAAN. Suunnitelen kalusteostot automatkalla. Kaikki tarpeellinen pitää ostaa nuukalla budjetilla. Tavaroista kertyy ostolaskua 2.230€. Kuvassa ihailen IKEAn kassalla pitkää ostoslistaani, että onkohan kaikki tarpeellinen nyt tullut ostettua? Näin nopeasti emme ole koskaan liiketiloja maalanneet ja kalustaneet. Kaikki menee vauhdilla eteenpäin. Helenan pitää alkaa muistella omien parhaiden asiakkaidensa nimiä, että ketä ne oikein olivat ja kenelle sitä soittaisi ekana? 

BellaHelenan Tarina Helenasta Yrittäjä Pikavauhtia IKEA Ostoksilla 23.10.2012 Haparanda

Hymy herkässä. Kerrankin on pätäkkää millä ostaa =)

BellaHelena nettisivut aukeaa

IKEA kalusteet kasataan ja Sothys tuotteet nostellaan hyllyihin. Uusi pysyvä kahvinkeitinkin saadaa taloon hankituksi. Siskoni Eeva ehtii ensimmäisenä kukittamaan minut ja uuden BellaHelena Kauneushoitolan. Uudeksi internet domain osoiteeksi valittaan ja hankittaan https://bellahelena.fi

Mainos Maken Wixillä tekemät 1. nettisivut aukeavat. Kauneushoitolalle avataan heti myös muitakin sosiaalisen median alustoja ja niitä päivitetään. BellaHelenalla on alusta alkaen on ”social media presence”, jota Markku hoitaa. 

Kaikki on tapahtunut alle kuukaudessa. Kävin kertomassa tarinamme alkumetrit kauppakorkean opiskelijoille Business Kitchen Student Entrepreneur Society -illassa Bisturb yrityksen perustajan Tiinan kanssa.

BellaHelenan tarina Yrittäjäksi pikavauhtia näin kaikki alkoi 2012

BellaHelenan ensimmäiset askeleet internetissä ovat vaalean punaiset. 

Ensimmäiset asiakkaat

Aloitan kauneudenhoitotyöt Sothys kasvohoidoilla torstaina 1. marraskuuta 2012. Tämä torstai oli toivoa täynnä, kun BellaHelenassa palvelin ensimmäiset kaksi asiakasta. Sana alkoi kiertää uudesta kauneushoitolasta ja puhelin piristä. BellaHelena on nyt avattu. Sunnuntaina 04.11. pääsemme Maken kanssa ensimmäiselle yhteiselle juoksulenkille lähes kuukauden tauon jälkeen. 

Kaikenlaisia yrityksen juoksevia asioita riittää: vuokratakuun järjestäminen, kirjanpitäjä, käynti- lahjakortit, ikkunatarrat, mainosmateriaalit, autopaikat, jne. Uusi astianpesukone hetki sitten ovesta sisään. Se pitää asentaa keittiöön. Sitä tarvitaan ylläpidettävän hygienian vuoksi. Alamme suunnitella kauneushoitolan virallisia avajaisia. 

Milloin teillä on avajaiset?

Vuokranantajamme Herra Mäki käy tutustumassa remontin lopputulokseen ja on tyytyväinen näkemäänsä. Seppo kyselee uteliaana: ”Milloin ne teidän viralliset avajaiset on tarkoitus pitää ja tuleekohan teistä juttua lehteen? Onko teidän kauneushoitolan nimi Sothys, kun ovessa on sellainen tarra?”. Lupaamme Sepolle, että avajaiset pidetään varmuudella kuukauden päästä.

Helena lähti hakemaan ruokaa, hänelle tulee ilta-asiakas. Helenasta on tullut yrittäjä pikavauhtia, eikä vauhti tunnu hidastuvan. Alku tarinassa on ollut vauhdikas ja joulukuu painaa sopivasti päälle. Kauneushoitolan myydyin tuote on ”lahjakortti”, jota miehet ostavat naisilleen. Nyt vaan tieto eetteriin, että Oulun uusin, viihtyisä kauneushoitola BellaHelena on avannut ovensa kaupungintalon viereen ja, että varauskirjaan mahtuu vielä uusia ja vanhoja asiakkaita. Joulukuussa on Helenalle luvassa pieni yllätys…

Saara Aalto & Michael Monroe

Kauneushoitola BellaHelenan viralliset avajaiset pidetään lauantaina 01.12.2012.

Markku on tavannut laulaja Saara Aallon Oulun Yritystakomolla ja ehdottaa Saaralle popup-joulumyymälän perustamista kauneushoitola BellaHelenan yhteyteen. Teemme sopimuksen. Saaran levyille ja tuotteille avataan Blessed With Love -joulumyymälä BellaHelenan yhteyteen joulukuuksi.

Saara Aalto lupautuu BellaHelenan avajaisiin ja tuo myös yllätys vieraan. Michael Monroe tulee myös avajaisiimme. Tätä en olisi ikinä uskonut, enkä uskonutkaan ennen kuin näin Michaelin kävelevän kauneushoitolani ovestani sisään. Kyllä siinä hieman polvet notkahti. Otimme kuvia muistoksi. Jouluna 2012 olen iloinen ja väsynyt, mutta kaiken kaikkiaan hyvin kiitollinen. Kauneushoitolani on lähtenyt hyvin liikkeelle. 

BellaHelenan Tarina Yrittäjäksi Pikavauhtia Saara Aalto & Michael Monroe BellaHelenan Avajaisissa 01.12.2012

Vuonna 2007 valmistuin kosmetologiksi Oulun Kosmetologikoulusta. Minulla oli haave omasta kauneushoitolasta. Nyt se on totta ja kauneushoitolani avaisissa pääsin yhteiskuvaan Michael Monroen ja Saara Aallon kanssa. Ihan superia, siis ihkua!

BellaHelenan tarina jatkuu…

Yrityksen ensimmäinen toimintavuosi 2012-2013 oli vauhdikas ja kesä kiireinen. Kauneushoitola BellaHelenassa kävi paljon uusia asiakkaita kuin myös omia vakioasiakkaitani. Asiakkaat pitävät Sothys kauneushoidoista, myös uudesta kauneushoitolasta. Kiitokset asiakkaille! Teen  ensimmäiset 16kk töitä yksin, muutamaa vierailevaa harjoittelijaa lukuunottamatta. BellaHelenan toiminta on alusta alkaen kannattavaa. Tarina päivittyy lähiaikoina aina vuoteen 2021 asti, joten pysyppä mukana.

Seuraavaksi vuodet 2013-2021

author avatar
Helena Tauriainen CEO, Founder, Beautician

Tule BellaHelenan mukavaan tiimiin

 

Tarvitsemme lisää osaavia käsiä, joten voimme tarjota töitä kosmetologin perustutkinnon haltijalle koeajan jälkeen. Etsimme kosmetologia kasvohoitojen ja volyymi-ripsipidennysten tekijäksi.

Tulevaisuudessa sinulla on mahdollisuus erikoistua iColor microshading/-blading kestokulmiin (luomiin), uuteen Dermia Solution mikroneulaushoitoihin tai täyteainehoitoihin (edellyttää sairaanhoitajan tutkintoa). Tuemme työntekijän osaamista ja kehittymistä.

BellaHelena on 2012 perustettu, hyvin toimiva kauneushoitola. Teemme hoitoja Oulun kaupungintalon vieressä viihtyisissä tiloissa. Jos olet motivoitunut ja aidosti kiinnostunut kauneusalasta tässä on sinulle unelmapaikka tarjolla. Otamme uusia työntekijöitä harkiten.

Ota rohkeasti yhteyttä. Suorittamme haastattelun ja järjestämme työnäyttöllesi ajan.

11 + 11 =